شما در حال مطالعه مطلب هیپرپیگمانتاسیون چیست و علل آن + درمان هستید.
هیپرپیگمانتاسیون یا هایپرپیگمنتیشن، به ایجادهر گونه لک در پوست و تیره شدن پوست به دلیل زیاد شدن تولید ملانین در بدن گفته می شود. این بیماری که در اثر زیاد شدن رنگدانه ملانین پوست به وجود می آید، می تواند در تمام سطح پوست پراکنده شود یا فقط یک قسمت پوست را در بر گیرد. در این حالت رنگ پوست قسمت درگیر شده از دیگر قسمت ها تیره تر خواهد شد.
هیپرپیگمانتاسیون متمرکز یا کانونی در اثر التهاب یا آسیب به پوست مثل:
بریدگی پوست، جوش و… به وجود می آید. اما عوارض استفاده از بعضی دارو ها، علت های نئوپلاستیک و سیستمیک نیز باعث بروز این عارضه به صورت پراکنده خواهند شد. این عارضه خطری ندارد و افراد فقط به خاطر از دست دادن زیبایی پوست خود نگران و ناراحت هستند. در حقیقت این عارضه هم بی خطر است و هم تا حدودی قابل درمان.
هیپرپیگمانتاسیون
علت بروز هیپرپیگمانتاسیون پوستی
همانطور که در بالا بیان کردیم هیپرپیگمانتاسیون پوستی به خاطرنور آفتاب، بارداری، التهاب، عوامل وراثتی، آسیب پوست، عوارض دارو ها و چند مورد دیگر ایجاد می شود. به خاطر تحریک و فعالیت بیش از حد ملانوسیت هاپوست تیره می شود. دو نوع تغییر در ملانوسیت ها باعث ایجاد لک ها می شود. آن دو تغییر عبارتند از:
- بالا رفتن غلظت ملانوسیت ها یا سلول های تولید رنگدانه در پوست
- فعالیت بیشتر ملانوسیت ها
اگر پوست شما جوش های بزرگ و کیستی میزند نباید آنها را فشار داده یا بکنید. با فشار دادن جوش ها موقعیت مناسبی برای بروز لک ها به وجود می آورید.
بررسی عوامل ایجاد هیپرپیگمانتاسیون
عوامل زیادی باعث بروز هیپرپیگمانتاسیون در پوست افراد می شود. این عوامل به صورت کامل و جامع در ادامه مقاله توضیح داده خواهند شد.
بروز هیپرپیگمانتاسیون بعد از التهاب:
بعضی مواقع التهاب در پوست به خاطر ایجاد زخم، جوش، سوختگی و عوارض استفاده از محصول پوستی جدید به وجود می آید. با گذشت مدتی پوست در قسمت آسیب دیده، تیره شده و لک ایجاد می شود. هیپرپیگمانتاسیون بعد از التهاب، اجازه بازسازی را به پوست نمی دهد.
برای درمان تیرگی به دنبال التهاب می توانید در مسیر بهبودی از التهاب، با نظر پزشک از کرم های ضد التهاب درمانی هم استفاده کنید. و در زمان ترمیم و بازسازی پوست استفاده از کرم های ضدلک برای از بین بردن یا کاهش تیرگی ها مؤثر خواهند بود.
بروز هایپرپیگمنتیشن در اثر اشعه ماورا بنفش خورشید:
نور خورشید باعث بالارفتن تولید ملانین در بدن می شود و افزایش ملانین باعث بروز هیپرپیگمانتاسیون می شود. در واقع این نوعی مکانیسم دفاعی بدن در مقابل نور خورشید است . در صورت قرار گرفتن طولانی مدت در برابر نور خورشید، پوست شما تیره می شود. حتما باید از کرم های محافظ برای جلوگیری از تیره شدن پوست استفاده کنید و هنگام قرار گرفتن در معرض آفتاب، حتماً از کرم های ضد آفتاب استاندارد که پزشکان متخصص پوست آنها را تایید کرده اند، استفاده کنید.
هیپرپیگمانتاسیون ناشی از پیری:
عوامل و شرایط بسیاری دست به دست هم میدهند تا اینکه روی پوست لکه های پیری به وجود آید، یکی از این عوامل افزایش سن و قرار گرفتن بیش از حد زیر نور خورشید است. نکته مهم این که برخلاف کک و مکها لکههای پیری بعد از حذف نور خورشید و قرار نگرفتن زیر نور آن، از بین نخواهند رفت.
هیپرپیگمانتاسیون ناشی از بارداری:
دلیل اصلی هیپرپیگمانتاسیون ناشی از بارداری (ملاسما) هنوز کاملا شناخته نشده است. پزشکان بر این باورند که لکههای تیره در ملاسما با چند دلیل تحریک میشوند: از جمله میتوان به بارداری، مصرف قرصهای پیشگیری از بارداری، درمان جایگزینی هورمون (HRT) و پروژسترون، سابقهی خانوادگی ابتلا به این بیماری، نژاد و استفاده از داروهای ضدتشنج اشاره کرد.
برای انجام خدمات لیزر در کلینیک آرمان می توانید با شماره تماس 02188054561 تماس حاصل نمائید.
لک های ناشی از سولاریوم:
هیپرپیگمانتاسیون ناشی از سولاریوم با تخت های مخصوص برنزه کردن با به کار گرفتن اشعه های فرابنفش، علاوه بر تاثیر بر از بین رفتن زیبایی پوست، ممکن است باعث بروز سرطان پوست نیز بشود. انجام سولاریوم عوارضی مثل پیر شدن پوست، ایجاد آب مروارید در چشم و ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن را در پی خواهد داشت.
لک های پوستی ناشی از عوارض داروها:
داروهایی مثل برخی از آنتی بیوتیک ها، بعضی داروهای ضد تشنج و هورمون ها عوارضی دارند مانند بروز هیپرپیگمانتاسیون.
استفاده بیش از حد از این دارو ها در پوست بعضی افراد ایجاد لک می کنند که این لک ها باعث از بین رفتن زیبایی پوست آنها می شود. فقط در موارد کمی این لک ها خطرناک و نشانه بیماری های دیگر خواهند بود. بعضی از لک ها بعد از مدتی از قطع کردن دارو از بین می روند و پوست به حالت عادی خود برمی گردد.
روشهای درمان هیپرپیگمانتاسیون
راه های درمان
کمرنگ کردن و درمان نمودن لک های هیپرپیگمانتاسیون، از روشهای مختلفی قابل انجام است. بعضی از این روشها عبارتند از:
استفاده از داروهای موضعی ضد لک
پزشکان و داروسازان فرمولاسیون های پیشرفته ای را به شکل سرم ها، لوسیون ها و کرم ها در نظر گرفته اند که می توانند لک های پوستی را از بین ببرند. اغلب این داروها باید شب ها استفاده شوند چون پوست را به شدت به نور خورشید حساس می کنند. مدت درمان لک صرفا با استفاده از داروهای موضعی بسیار طولانی خواهد بود و بین 6 ماه تا یک سال طول خواهد کشید.
درمان با میکرونیدلینگ
استفاده از کوکتل های مزوتراپی سفید کننده پوست همراه با میکرونیدلینگ، باعث درمان بهتر هیپرپیگمانتاسیون می شود. میکرونیدلینگ باعث تحریک سلول های پوستی به بازسازی بیشتر و بهتر می شود.
همچنین رنگدانه های سطحی پوست را هم کاهش می دهد. این روش موجب روشن تر شدن رنگ پوست و همچنین کم رنگ شدن لک ها خواهد شد. میکرونیدلینگ برای از بین بردن لک های قدیمی پوست هم مفید است.
درمان توسط لیزر:
لیزر هیپرپیگمانتاسیون یکی از بهترین روش ها برای از بین بردن لک های قدیمی و عمیق می باشد. لیزر حتی می تواند لک هایی که کرم ها و پماد ها به آنها دسترسی ندارند را از بین ببرد. برای درمان لک ها دو نوع لیزر وجود دارد:
لیزر تهاجمی: این لیزر با لایه برداری از پوست باعث کمرنگ شدن لک های سطح پوست نیز می شود.
لیزر غیر تهاجمی: این لیزرها رنگدانه درون سلول ها را متلاشی می کند و سپس بدن آن ها را حذف خواهد کرد.
تمامی روش های درمان لک به فواصل یک ماه تکرار می شوند و حداقل نیاز به سه جلسه درمان وجود دارد. بدیهی است که تعداد جلسات درمان به نظر پزشک و بر اساس پاسخ بیمار به درمان تعیین خواهد شد.
برای تماس با کلینیک زیبایی آرمان می توانید با شماره های موجود بر روی وب سایت تماس حاصل نمائید.